Főoldal
Bemutatkozás
Csoportok
Próbák
Repertoár
Képgalériák
Néptánckellékek
Kapcsolat

Iskolánk Honlapja...

 


 
Az együttes története Tanárok Zenekar Jelmezek, viseletek Visszatekintés Táboraink

Néptánccsoportunk 1992-ben alakult a budapesti Svábhegyen, a Jókai Mór nevét viselő iskola épületében 12 lány és 2 fiú taggal. A következő tanévtől az iskolában  - felmenő rendszerben- megkezdődött a tanterv szerinti néptáncoktatás, így újabb lelkes tagokkal bővült a csoport. Mára közel 150 gyermek és fiatal tanulja a magyar néptáncot, hagyományainkat, népi kultúránkat a Jókai Néptánccsoportban.

A próbák, foglalkozások során közvetlen módon ismerkednek meg a táncosok kis- és nagymagyarországi zenei és népdalkincsünkkel, találkoznak viseleteink gazdagságával.

Természetes igényként merül fel a tiszta és ápolt külső megjelenésen kívül a fiú és leány szerepek csoportos átélése. Szoros barátságok, megbízható és őszinte emberi kapcsolatok alakulnak ki a táncosok között, melynek alapja a tisztességgel elvégzett közös munka.

Ennek eredményeként az elmúlt 16 év során szép sikereket mutathat fel a néptánccsoport, melynek vezetője Bettenbuk Krisztina, aki néptáncpedagógusként fáradhatatlanul és nagy-nagy lendülettel igazgatja a táncosokat, az autentikus néptánc mellett  egyedi -tematikus koreográfiák betanításával.

A Jókai Néptánccsoport a XII. kerület Hegyvidék rendezvényeinek hagyományosan állandó résztvevője. A Hegyvidéki Néptánfesztivál, március 15-i ünnepi rendezvények, karácsonyi műsorokon kívül örömmel vesznek részt egyéb kerületi alkalmakon.

2001-ben a kárpátaljai nagy árvíz idején a Magyarpaládi iskolának 800.000 forintot sikerült összegyűjteni egy jótékonysági fellépés alkalmával, majd ezt követően a Svábhegyi Református Templom építésére rendezett koncerten való részvétellel segítettek a táncos gyerekek nagy örömmel.

Csoportunk, akár kamaraelőadás formájában is vállal fellépéseket kiállítás megnyitókon, átadási ünnepségeken, megemlékező rendezvényeken, kerületi, vagy helyi műsorokon, bemutatókon.

Alapító és művészeti vezető:

Bettenbuk Krisztina

Művészeti munkatárs:

Ertl Péter

Tánckari asszisztens:

Pálffy Zoárd

Tanárok

A zenekari kíséretet a Rojtos Zenekar biztosítja Danhauser Zoltán prímás vezetésével

Zenekar

 

Köszönetet mondunk minden segítőnknek, akik megalakulásunk óta munkájukkal támogatták a néptáncsoportot.

Balogh Attila és Megyeri István asszisztensként, a Garabonciás Együttes Boromissza Gábor vezetésével, valamint a Földi Banda Földi Pál vezetésével és a Kasoly házaspár zenei kísérőként, Hanczár Fruzsina, Juhász Éva és Kölln Andrea, valamint Sólyom Zoltán táncos asszisztensként, Juhász Judit képzőművész díszletezőként gyarapította a Jókai Néptánccsoportot. Fellépéseink, utazásaink költségeit a szülői felajánlásokon túl a Jókai Iskola HON Alapítványa, valamint a Budapest Hegyvidék XII. kerület Önkormányzat segítségével fedezzük.                                               

Táncosaink igényes viseletét gondos, hagyományhű tervezést követően Csuka Emőke jelmezkészítő, illetve a Modell Divatiskola ifjú szakemberei készítik.

Az egyszerűbb jelmezek és próbaruhák a táncosok szüleinek keze munkáját dicsérik.

Karaktercipőink, csizmáink Marsi János cipészmester műhelyéből kerülnek ki, a viseletek kiegészítőit  erdélyi utjaink során neves mesterektől vásároljuk.

Aktuális díszleteinkről Udvardy Emese festőművész gondoskodik.

Az évek során több hazai és külföldi szereplésre került sor, melyek közül néhányat kiemelnénk:

 • 1995   Tabáni fesztivál
 • 1996   Népstadion - Szoborkert
 • 1997   Budapesti Néptáncgála
 • 1997   Erdély – Székelyföld
 • 2000   Zugligeti Tavaszi Fesztivál
 • 2000   Pesti Vígadó – Divatiskolák versenye
 • 2002   Duna Intercontinental
 • 2004   Írország – Dublin
 • 2005   Székesfehérvár – Szólótáncfesztivál
 • 2006   Belgium – Brüsszel
 • 2006   Etyeki Kezes-Lábas Fesztivál
 • 2007   Herceghalom - Falunapok
 • 2007   Művészetek palotája – Nemzetközi Orvoskonferencia
 • 2008   Franciaország –
 • 2008   Csíksomlyó – Gyimesek

A kezdetekben nyári táborainkat Tiszafüreden és Ábrahámhegyen, és Tahitótfaluba szerveztük, pár év óta a Szentendrei Szigeten, Horányban készülünk fel a következő évre. Népszerű nyári programunkat edzőtábor jelleggel, a néptáncszakmai  képzésen túl komoly sportélettel tesszük teljessé. Így a táncosok erőnléte, kitartása és helytállása tovább erősödik. Az átélt élmények igazi, jó közösséget formálnak, mely a tanév során a próbák és fellépések alkalmával is megmutatkozik. A kitartó szülői érdeklődés eredményeként 2008-tól hosszú hétvégi tábor és heti próbaalkalmak mellett megalakult a „Szülői tagozat” is.

Lassan hagyománnyá váló évközi programunk a „maratoni hétvége”, amikor hagyományőrző táncművészeket hívunk oktatás céljából a gyerekekhez. Ezen alkalmakkor népi játékokkal, új táncokkal, akár falvakra lebontott, kifinomult, sajátos figurák bemutatásával, helyi énekekkel, filmvetítéssel színesítjük a tanulást.

 


Ertl Péter Bettenbuk Krisztina Pálffy Zoárd